Josep Closa i Miralles

L’home que esperava la pluja.

per: Pilar Castillo Pla

Josep Closa

Li agrada rebre visites i parlar de fotografia. S’emociona  i  encomana emoció quan parla de la seva infantesa, quan amb cinc o sis anys acompanyava al seu pare a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i es passava hores envoltat de fotògrafs i fotografies.

Aquests són els seus primers records en un món que es convertiria en la seva gran passió.

Neix al juny de 1919, i és el fill gran d’una família acomodada, propietària d’una fàbrica de paraigües i parasols que es trobava al carrer Manso, de la que depenien directament 10 famílies més.

Com ell diu, no va tenir l’oportunitat d’escollir allò que volia fer o ser, doncs havia de continuar amb l’empresa familiar.

I així va filant la història de la seva vida, entre records que fan que els ulls brillin amb una llum especial i d’altres que li fan canviar el to de veu, amb la serenor del anys viscuts i la memòria desperta.

Baixa  la mirada i parla de la seva mare, una mare patidora, protectora amb la que segons les seves paraules entretallades va tenir una relació tensa. Aixeca el cap, em mira i diu: la meva vida s’ha format de coses incompletes, però vaig saber adaptar-me a les circumstàncies i vaig triomfar malgrat tot.Foto_9

Sap que això ha despertat enveges, que es van quedar pel camí  molts d’aquells que es deien amics.

La seva veu recobra força i denota caràcter.

Cal tornar a parlar de fotografia, cal tornar a veure els seus ulls blaus  il·luminats pels records de les satisfaccions  viscudes.

No cal dir que casa seva es podria considerar una casa-museu, plena de trofeus guanyats, distincions de diferents estaments fotogràfics, càmares de tot tipus que ha anat col·leccionant, rellotges dels que diu que tenen vida pròpia i fotografies, moltes fotografies. Fotografies d’un MESTRE que són exposades als ulls que les van captat.

Li agrada parlar de les seves imatges i de les històries que cadascuna té.

Mentre es mira les fotografies que  omplen una de les parets del saló crec adonar-me que es trasllada en el temps per a reviure els moments que van envoltar l’instat del clic que les va capturar. I de sobte recorda una frase que un dia de pluja, d’intensa pluja , en un dels molts viatges que feia per raons de feina i  va aturar el cotxe esperant que amainés la tormenta, va passar un pagés amb paraigües i va dir: Goiteu quina llei de farem devalla per aquells roures!  Mai ha oblidat aquell pagès i aquella frase.Era a Olot, al rierol de Font Moixina. Diu que quan va a dormir viatja cap allà. I quan desperta al matí , abans de posar els peus a terra es queda una bona estona mirant-se les fotos que omplen la paret del davant. Són  part de la seva vida  i li fan reviure bons moments. N’hi ha de Nova York, de Marrakech, de Viena, retrats, en blanc i negre, en color…

De tant en tant les va canviant, tot i que sempre hi ha dues que es mantenen: una del seu pare i una  que és al darrere  la porta de l’habitació on es veu un Josep Closa nen amb els seus pares.

Foto 1_57Quan li pregunto amb quines imatges es quedaria, em respon que amb totes, però es fixa amb una dolça mirada en una del projecte Vulcano, i es nota que va gaudir fent el reportatge. Tenia permís  per accedir al dic i poder capturar diferents moments de la seva construcció. I per què no dir-ho? Som impressionants.

Per ell, la fotografia és ART, doncs hi ha fotos que emocionen, bé per les seves ombres, bé pels seus colors, pel seu contigut i això sens dubte és ART i això és el que importa en  un bon treball: primer fer la fotografia que a cadascú li agradi, doncs això farà que les seves fotos tinguin cor i després la tècnica.

Foto 1_62Per ell, la fotografia ha estat el pal·liatiu per a tot allò que li ha passat a la vida , tot i que ara ja no troba a faltar fer fotos, ja no té ganes de fer retrats, ja no té forces per a anar a buscar un tema , perquè els temes s’han d’anar a buscar i ell ja gairebé no pot caminar.

Diu: M’ha agradat molt la fotografia i continuarà agradant-me fins que em mori, però la Naturalesa m’avisa que no m’emboliqui.

Em mira i em diu: Això és el que em queda. Tots els negatius, en una mudança, es van llençar… Tota la vida d’una persona  a les escombreries.

Els seus records viatgen en el temps i van  i venen de vegades sense cap ordre cronològic. I el cert és que no cal aquest ordre quan el que explica és una sèrie de sentiments i d’emocions acumulades al llarg de noranta-cinc anys.

I allà assegut el deixo mirant l’obra d’un MESTRE  al que li agradaria ser recordat com

JOSEP CLOSA I MIRALLES, FOTÒGRAF.

Foto 1_13

Foto 1_4

 

 

 

 

 

 

Leave a comment



Delfina

8 anys ago

A mes de ser un gran mestre de fotografia, va essevtambe un gran amic. El recodo mollt.

CONTACTA AMB NOSALTRES

ASSOCIACIÓ FOTOGRÀFICA DE SANTS


calendari afosants

 AFOSANTS

Casa del Mig

Carrer Muntadas, 1-5

(Parc de l'Espanya Industrial) 08014 Barcelona

ENS POTS SEGUIR A X (Twitter)


Bon dia, amigues i amics, ahir, vàrem buscar les llums de Nadal per Barcelona, entrarem dins la Universitat de Barcelona a veure la il·luminació, passejarem pel centre de la ciutat, una sortida interessant.info@afosants.cat

4

Ahir, malgrat la pluja que no va parar, vàrem ser molts. En José Andrés Ferriz ens va comentar les fotografies del mes de novembre, com sempre va ser un plaer escoltar les seves explicacions. info@afosants.cat

2

Avui, una bona colla, hem anat a veure l'exposició del World Press Photo, una visita que hem pogut gaudir amb un guia per a Afosants. info@afosants.cat

4

Ahir la visita de l’exposició de fotografies d’HENRI CARTIER-BRESSON vàrem comprovar la forma de compondre i l’estil fotogràfic d’aquest fotògraf. Ara ja podem posar en marxa L’instant decisiu.
#henricartierbresson
info@afosants.cat
https://afosants.cat/web/
https://www.afosants.cat/revista/

Ahir la visita de l’exposició de fotografies d’HENRI CARTIER-BRESSON vàrem comprovar la forma de compondre i l’estil fotogràfic d’aquest fotògraf. Ara ja podem posar en marxa L’instant decisiu.
#henricartierbresson
info@afosants.cat
https://afosants.cat/web/
https://www.afosants.cat/revista/

Load More

© Afosants.cat